[VIDEO] Puterea COMUNITĂȚII, Cum activăm participarea comunității?

blog_power_of_community

Schimbarea socială în cadrul unei comunități se produce datorită valorificării de către actorii sociali a drepturilor lor prin implicare și participare. Putem miza pe soluționarea unui aspect problematic care îngreunează bunul mers al vieții comunității sau putem constitui grupuri de inițiativă sustenabile, membrii cărora vor avea interesul comun și motivația necesară pentru a continua procesul dificil al îmbunătățirii calității vieții în comunitate. Despre modalitatea în care putem activa participarea într-o comunitate, dar și despre posibilitatea de a constitui și menține grupuri locale durabile care se vor implica în schimbarea și ameliorarea situației existente în comunitate, a vorbit Tatiana Costev, în cadrul seminarului „Cum activăm participarea comunității: puterea comunității”, desfășurat la 10 martie 2018, în cadrul proiectului „Comunități active pentru democrație participativă în oraș”.

Definirea inițială a ceea ce este și nu este participarea a permis constituirea unei imagini clare asupra trăsăturilor, comportamentului și acțiunilor concrete ale persoanelor care se antrenează în procesul schimbării continue a comunității sau intenționează să o facă. Conceptul participării implică o formă de organizare a unui grup de inițiativă, adică crearea rețelei de socializare și menținerea acesteia pentru identificarea problemelor, a factorilor de interes și descrierea unui plan de acțiuni pentru soluționarea problemei.

Unul dintre obiectivele seminarului a presupus provocarea participanților de a-și da răspuns chestiunii cu privire la locul pe care aceștia îl ocupă sau vor să-l ocupe în procesul schimbării sociale. Înainte de actul propriu-zis al încadrării într-un grup de inițiativă, fiecare dintre noi trebuie să-și clarifice propriile întrebări privind cine este și ce-și dorește, întru identificarea unor eventuale puncte de pornire pentru întemeierea relațiilor cu ceilalți. Conștientizarea funcției pe care o râvnim în cadrul unui grup, dar și a abilităților și resurselor pe care suntem dispuși să le acordăm unor persoane și probleme facilitează prin sine constituirea unor grupuri sustenabile care vor lucra pentru transformarea comunității.

Pe parcursul seminarului, participanții au identificat principalele bariere și dificultăți în consolidarea grupurilor de inițiativă. Printre obstacolele enumerate s-au evidențiat absența liderului care să modereze activitățile și să delege sarcinile și responsabilitățile, lipsa dorinței de implicare a localnicilor sau imposibilitatea stabilirii unor interese comune pentru unificarea grupului. Totodată, participanții la seminar au avut ocazia de a practica exerciții de simulare a lucrului într-o echipă de oameni adunați pentru soluționarea unor probleme comunitare, exersând etapele de consolidare a grupurilor de inițiativă.

Datorită acestor exerciții, participanții au însușit elementele de bază în organizarea și consolidarea grupurilor de inițiativă: discuții din ușă în ușă pentru identificarea șirului de probleme ale comunității și formarea grupului de lucru, prioritizarea problemelor în funcție de resursele comunității, elaborarea unui plan de acțiuni pentru soluționarea problemei, organizarea unor întâlniri organizate ale grupului de lucru și identificarea factorilor de interes care pot contribui la soluționarea problemei.

Text: Cristina Railean

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s