[VIDEO] Despre activism și comunicare în mass-media, cu Oleg Brega

brega

Pe 27 ianuarie, în cadrul seminarului despre activism și comunicare în mass-media, Oleg Brega a relatat despre dezvoltarea societății civile din ultimele două decade și rolul mass-mediei în consolidarea forțelor societății civile și a opiniei publice. Având o experiență bogată de activist și protestatar pentru respectarea drepturilor omului și exercitarea dreptului la exprimare, Brega a făcut o trecere în revistă a interconexiunilor fundamentale dintre societatea civilă, putere și presă.

În calitate de membru-fondator al asociației Hyde Park, el a descris evoluția acesteia pornind de la o emisiune radiofonică nocturnă, ajungând la constituirea unei întregi rețele de militanți pentru drepturile la liberă exprimare și liberă întrunire. Mizând dezvoltarea unor platforme de liberă exprimare, prin instruirea tinerilor în domeniul media, documentarea video a cazurilor de încălcare a drepturilor omului și a diferitor forme de abuz, asociația a contribuit la creșterea nivelului de cultură și educație civică al cetățenilor.

Mișcarea Hyde Park a fost un fenomen alternativ pe piața mediatică pentru informarea corectă a cetățenilor, apărută în timpul guvernării anilor 2001-2009, ca reacție la cenzura instituită de autorități. Primele proiecte ale acesteia au vizat organizarea unor întruniri și dezbateri publice, subsumate sub conceptul unui microfon deschis, pentru exprimarea cetățenilor cu referire la problemele sesizate în cadrul comunității și carențele guvernării.

Oleg Brega a relatat despre cauzele câștigate de Asociația Hyde Park la CtEDO împotriva Guvernului Republicii Moldova. Nemulțumiți de repetarea unor situații de împiedicare a protestelor pașnice pe care le inițiau de către reprezentanții organelor de drept, Brega și colegii săi au depus la CtEDO peste 12 dosare, invocând încălcarea dreptului la întrunire.

Întrucât, adesea, oamenii legii au acționat prin amenințări, bruscare și arestare contravențională nejustificată a protestatarilor, dosarele conțineau și specificații cu privire la încălcarea dreptului la libertate și siguranță, prin tratament inuman iși discriminatoriu. Pe parcursul anilor 2009-2012 Asociația Hyde Park a avut câștig de cauză în 7 din aceste dosare.

În partea a doua a atelierului, participanții la eveniment au discutat aspecte ale realității sociale de care sunt nemulțumiți, intenționându-se organizarea unui flashmob pentru activarea spiritului civic al celor prezenți. Dintre propunerile enunțate, prin votare democratică, s-a decis inițierea unei acțiuni de instigare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru alocarea unei ore pe săptămână pentru prezentarea unei emisiuni dedicate realizărilor și provocărilor societății civile.

Experiența în cadrul domeniului jurnalismului civic relevă importanța monitorizării comportamentului în afara legii a reprezentanților autorităților publice în situații cotidiene. Oportunitățile de prezentare a cazurilor de abuz prin intermediul rețelelor de socializare și posibilitatea de a face imediat publice rezultatele unor investigații privind încălcări semnificative a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, precum libera exprimare, dreptul la întruniri și accesul la informație, sunt realități ale noilor timpuri pe care trebuie să le valorificăm la maxim.

Text: Cristina Railean

Această intrare a fost publicată în Acasă, Cronică, Publicații, Seminare și instruiri, Video de cetateniactivi. Pune un semn de carte la legătura permanentă.

Despre cetateniactivi

Proiectul are drept scop mobilizarea, consolidarea, dezvoltarea și organizarea unor comunități locale active din municipiul Chișinău. Acest scop se va realiza prin intermediul unor serii de instruiri și ateliere de acțiune colectivă pentru mai multe grupuri de beneficiari (cetățeni, activiști, activiști), realizate de experți locali și străini. Proiectul urmărește să dezvolte potențialul de activism al comunităților locale în soluționarea problemelor locale, să le familiarizeze cu procesul desfășurării dialogului cu autoritățile publice locale, să le instruiască în privința organizării unor acțiuni colective la nivel local, municipal sau național, să le ofere instrumentele metodologice și practice de bază (petiții, campanii, principiile colectării de resurse, auto-organizare și lucrul cu mass-media), să le instruiască în privința acțiunii colective directe pentru un acces și oportunități sporite de participare în procesul decizional. Acțiunile din cadrul acestui proiect vor implica mai mulți actori locali relevanți: autoritățile publice locale (Primăria Chișinău, preturile de sector, subdiviziunile și serviciile primăriei), comunități de cetățeni, comunități formale și informale de activiști, experți, artiști și comunicatori. Rezultatele pe termen lung ale proiectului le vedem în oportunitățile lui de mobilizare a resurselor interne ale comunității, descoperire a potențialului și dezvoltarea aptitudinilor în vederea analizei problemelor, creșterea gradului de organizare a comunității prin implicarea lor în scrierea petițiilor și participare a comunității în procesul de adoptare a deciziilor la nivel local. Acest proiect este organizat de către Asociața Tinerilor Artiști ”Oberliht” și este finanțat de către Fundația Soros Moldova, în cadrul proiectului ”Buna Guvernare”. Obiectivele proiectului: instruirea beneficiarilor în privința monitorizării active a activității APL (participare la ședințe, discuții publice etc) instruirea beneficiarilor în privința principiilor, metodologiilor și instrumentelor de acțiune colectivă (petiții, campanii, crowdfunding etc) consolidarea grupurilor și comunităților prin stimularea unor activități și instrumente de auto-organizare. diseminarea modelelor de participare și implicare civică prin elaborarea unui Ghid de Participare Civică în variantă on-line și off-line (pe hârtie). Proiectul ”Comunități Active pentru Democrație Participativă în Oraș” este realizat de către Asociața Tinerilor Artiști ”Oberliht” cu suportul financiar al Programului ”Buna Guvernare” al Fundația Soros Moldova. Informaţiile şi concluziile publicate aparţin în exclusivitate autorilor şi nu reflectă neapărat opiniile Fundaţiei Soros-Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s