Cum activăm participarea comunității: „Puterea” comunității, seminar cu Tatiana Costev

Tatiana Costev event5

Ne dăm seama că nu avem, în Moldova, o cultură participativă dezvoltată, un simț civic, cel de al 6-ea simt civic ce contribuie la dezvoltarea comunitară. Credem că a face ceva pentru comunitate este imposibil. Implică disconfort personal, incomodarea factorilor de interes, sau simplu a celor ce pot beneficia sau celor ce pot influința acea schimbare din mai multe motive.

Dezvoltând abilitățile comunității, ca rezultat împuternicind comunitatea, ne dăm seama ce înseamnă să acționezi și cât de important e să-ți faci vocea auzită când ceva te deranjează în comunitatea ta.

Practica arată că una dintre principalele dificultăți cu care se confruntă comunitățile în procesul de dezvoltare sustenabilă constă în neparticiparea constantă a membrilor comunităților.

De-a lungul timpului, comunitatea în mare parte a ei  întotdeauna a pus pe umerii  cuiva sarcina de a schimba lucrurile. Puțin se conștientizează  faptul că societatea civilă este formată din cetățeni, care participă în viață publică, cu scopul de a influență starea lucrurilor, de a-și promova sau apară interesele proprii și ale comunităților din care fac parte pentru a aduce schimbarea. S-a conștientizat prea puțin faptul că schimbarea se produce prin dimensiunea participării și a implicării cetățenilor  la această schimbare.

Activând experiență în domeniul dezvoltării  comunitare din 2006 în mare parte în comunitățile  rurale am dedus o formulă a sustenabilității eforturilor puse în acest sens și anume, această se face: în comunitate, împreună cu comunitatea și pentru comunitate.

Acest atelier de lucru  este adresat grupurilor  de inițiativă, ONG-lor și persoanelor care conștientizează rolul implicării în procesul de dezvoltare comunitară și doresc să își dezvolte capacitățile în acest sens pentru a fi un agent ce produce schimbarea în comunitatea din care vine și/sau pentru cu care lucrează  pentru .

Puterea grupului de inițiativă :  De ce cu grup și nu de unul singur? De ce am nevoie de grup consolidat și cooperant? Cine face parte din grup? Cum cooperam în grup și în afara grupului?

Exemple concrete ale grupurilor de inițiativă comunitare din RM;

Abordarea participării comunitare. Metode de exprimare ca element principal al dezvoltării comunitare – comunicarea/consultarea comunității,  identificarea problemelor, prioritizarea acestora, parteneriate necesare sau acceleratorii;

Instrumente folosite în mobilizarea comunității pentru o mai bună implicare în inițiative comunitare;

„Puterea” consultării sau schimbului de experiență în procesul de  dezvoltare comunitară.  

Tatiana Costev activează în cadrul Institutului pentru Inițiative Rurale din 2004, coordonînd mai multe proiecte locale şi naționale ale organizației. Este absolventă a programelor americane „Open World”. Are o vastă experiență în lucrul ce vizează integrarea minorităților naționale, copiilor vulnerabili, facilitarea educației de calitate, dezvoltarea capacităților în largă arie ce contribuie la promovarea spiritului participativ și democratic al cetățenilor din Republica Moldova.

Data: 10 martie 2018

Locația: Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”  Ștefan cel Mare și Sfînt Blvd 148

Pentru participare la eveniment, completați formularul de înregistrare:

https://goo.gl/forms/UiUPv6XYYNNAmxKu2

Evenimentul pe facebook: https://goo.gl/7bD8qd

Proiectul ”Comunități active pentru democrație participativă în oraș” este finanțat de Fundația Soros-Moldova și implementat de Asociația Tinerilor Artiști Oberliht.

Această intrare a fost publicată în Acasă, Activități, Seminare de cetateniactivi. Pune un semn de carte la legătura permanentă.

Despre cetateniactivi

Proiectul are drept scop mobilizarea, consolidarea, dezvoltarea și organizarea unor comunități locale active din municipiul Chișinău. Acest scop se va realiza prin intermediul unor serii de instruiri și ateliere de acțiune colectivă pentru mai multe grupuri de beneficiari (cetățeni, activiști, activiști), realizate de experți locali și străini. Proiectul urmărește să dezvolte potențialul de activism al comunităților locale în soluționarea problemelor locale, să le familiarizeze cu procesul desfășurării dialogului cu autoritățile publice locale, să le instruiască în privința organizării unor acțiuni colective la nivel local, municipal sau național, să le ofere instrumentele metodologice și practice de bază (petiții, campanii, principiile colectării de resurse, auto-organizare și lucrul cu mass-media), să le instruiască în privința acțiunii colective directe pentru un acces și oportunități sporite de participare în procesul decizional. Acțiunile din cadrul acestui proiect vor implica mai mulți actori locali relevanți: autoritățile publice locale (Primăria Chișinău, preturile de sector, subdiviziunile și serviciile primăriei), comunități de cetățeni, comunități formale și informale de activiști, experți, artiști și comunicatori. Rezultatele pe termen lung ale proiectului le vedem în oportunitățile lui de mobilizare a resurselor interne ale comunității, descoperire a potențialului și dezvoltarea aptitudinilor în vederea analizei problemelor, creșterea gradului de organizare a comunității prin implicarea lor în scrierea petițiilor și participare a comunității în procesul de adoptare a deciziilor la nivel local. Acest proiect este organizat de către Asociața Tinerilor Artiști ”Oberliht” și este finanțat de către Fundația Soros Moldova, în cadrul proiectului ”Buna Guvernare”. Obiectivele proiectului: instruirea beneficiarilor în privința monitorizării active a activității APL (participare la ședințe, discuții publice etc) instruirea beneficiarilor în privința principiilor, metodologiilor și instrumentelor de acțiune colectivă (petiții, campanii, crowdfunding etc) consolidarea grupurilor și comunităților prin stimularea unor activități și instrumente de auto-organizare. diseminarea modelelor de participare și implicare civică prin elaborarea unui Ghid de Participare Civică în variantă on-line și off-line (pe hârtie). Proiectul ”Comunități Active pentru Democrație Participativă în Oraș” este realizat de către Asociața Tinerilor Artiști ”Oberliht” cu suportul financiar al Programului ”Buna Guvernare” al Fundația Soros Moldova. Informaţiile şi concluziile publicate aparţin în exclusivitate autorilor şi nu reflectă neapărat opiniile Fundaţiei Soros-Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s