Cum se planifică și organizează o campanie?

PLANIFICAREA SI ORGANIZAREA UNEI CAMPANII.jpg

În jurul nostru se întâmplă foarte multe nelegiuiri, și uneori, le lăsăm să se întâmple, fără să intervenim, pentru că vigilența noastră este adormită. Cetățenia noastră nu e doar o condiție care ne oferă niște drepturi într-un stat, ci presupune asumarea acestor drepturi, prin exercitarea și apărarea acestora. Pentru a trăi într-o lume mai bună, trebuie să practicăm necontenit un exercițiu al atenției îndreptate întru prevenirea abaterilor de la prevederile legislative, a căror consecințe directe ne pot încălca drepturile.

Odată sesizate asemenea încălcări sau, cel puțin, odată sesizat pericolului iminent al unei posibile fărădelegi, e necesară atragerea atenției la ceea ce se întâmplă a unui grup cât mai mare de cetățeni, demnitari și autorități publice, pentru combaterea sau stoparea acestor abuzuri și instaurarea dreptății. Tudor Brădățan, pe 4 noiembrie 2017, a vorbit despre planificarea și organizarea unei campanii, în cadrul proiectului „Comunități active pentru democrație participativă în oraș”, descriind pașii necesari pentru elaborarea și implementarea unei strategii eficiente pentru realizarea unei campanii sociale de succes.

Ce este o campanie socială?

O campanie socială vizează acțiunile coordonate ale unei comunități de oameni uniți sub aceeași deviză și urmărind îndeplinirea aceluiași scop. Cheia succesului nu este alegerea subiectului campaniei sau finanțarea/resursele, ci motivația oamenilor care fac lucruri împreună pentru binele lor și al celor din jur, întru producerea schimbării dorite de oameni. O campanie bună are la bază o strategie bună, însemnând pași consecutivi bine gândiți de oameni care transmit mesaje clare și reale pentru soluționarea problemelor actuale.

Organizarea unei campanii are în spate organizarea comunității. Fiecare poate contribui cu ceva la realizarea cauzei comune. Fie că luptăm pentru asfaltarea unei străzi, schimbarea programului de lucru al poștei sau reducerea numărului de semnături pentru înființarea unui partid, conștientizarea puterii oamenilor e necesară pentru mobilizarea și organizarea comunității. Indiferent de natura problemei alese pentru dezbatere  lucrăm cu oameni interesați de această problemă, orientați spre rezolvarea acesteia, chiar dacă își pot permite mai puțin timp dedicat activităților desfășurate sau nu au tocmai abilitățile necesare pentru realizarea unor acțiuni de care este nevoie la moment pentru obținerea unei vizibilități mai mari, dar ar putea să ajute la desfășurarea altor activități, folosindu-și aptitudinile și capacitățile.

Etapele strategiei de proiectare și implementare a unei campanii

Identificarea problemei în jurul căreia se va constitui strategia campaniei poate fi mai mult sau mai puțin ușoară, în dependență de vigilența noastră față de evenimentele de pe ordinea zilei. O temă prioritară care ne macină în raport cu buna guvernare, derapajele instituțiilor de la îndeplinirea contractului social, combaterea corupției, susținerea dreptului la educație, recuperarea unui drept încălcat etc., poate deveni un subiect pentru inițierea unei campanii sociale, în măsura în care aceasta este sau devine o problemă demnă de interes în accepțiunea unui grup de oameni din ce în ce mai larg.

Înainte de lansarea unei campanii, o fază esențială este documentarea cu privire la problema în cauză, prin monitorizarea avizurilor despre activitatea autorității publice competente în soluționarea problemei respective și urmărirea zilnică a modului în care mass-media informează cetățenii și pune în discuție subiectul dezbătut. Totodată, este eficientă recunoașterea unor informatori din interiorul organizațiilor sau instituțiilor legate de subiectul nostru, care ar putea să faciliteze dobândirea de informații, dar trebuie să fim, iarăși, atenți, pentru că s-ar putea să ne pună pe o pistă greșită. În acest sens, verificarea informațiilor pentru a nu fi induși în eroare este indispensabilă. Informațiile incorecte sau parțiale ne pot pune într-o situație cel puțin jenantă, ba chiar s-ar putea ajunge până la faptul de a ne pierde buna reputație și încrederea celor care ne-au susținut. Documentarea va deveni ingredientul nelipsit pe tot parcursul campaniei, pentru a lupta împotriva discreditării și a rușinii de a nu poseda pe deplin subiectul pentru care militezi.

După documentare, este necesară schițarea hărții actorilor, prin contrapolarea aliaților și dușmanilor, adică a acelor persoane/organizații/instituții care ne pot ajuta în urmărirea scopurilor noastre sau ne vor încurca planurile, pentru că e în dezinteresul lor să izbândim în cauza noastră. La această etapă, atragerea partenerilor care au o putere mare de decizie este un factor indiscutabil. De aceea, capacitatea echipei strategice și organizatorice de a capta energia socială necesară schimbării dorite și de a o coagula întru obținerea rezultatului scontat, trebuie antrenată în permanență. Totodată, înainte de lansarea propriu-zisă a campaniei, se lucrează asupra elementului vizual, pentru creșterea șanselor de captare a atenței: titlu scurt, sugestiv, cuprinzător, logo și imagini care ar semnifica o punte de legătură către organizatorii campaniei și public, întru crearea unui tip de relaționare care ar câștiga adepți și aderenți.

Următorul pas presupune manifestarea opoziției față de acele organizații, instituții, funcționari publici și persoane care săvârșesc o fărădelege. În acest sens, petiția și scrisoarea deschisă sunt armele prin intermediul cărora ne exprimăm opiniile față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru și ne mulțumește, în special față de ceea ce catalogăm ca fiind nedreptate sau neligiuire. Aceste documente trebuie să conțină într-un mod succint, clar și coerent, principalele nemulțumiri și revendicări sub forma unei argumentații bine puse la punct. Recurgem la îmbinarea elementelor factuale cu cele emoționale, pentru a prezenta punctul nostru de vedere cu privire la ceea ce trebuie schimbat într-o manieră care să atingă persoana care citește petiția noastră sau scrisoarea deschisă față de autorități și să acționeze alături de noi pentru cauza noastră.

Ceea ce se întâmplă după manifestarea opoziției e presiunea, exercitată prin perseverență și demonstrarea hotărârii și încrederii noastre ca militanți ai dreptății. În circumstanțele presiunii, trebuie să profităm de oportunități, să ne întărim pozițiile cu oameni și idei noi, pentru a merge în ofensivă. Aceasta se manifestă prin acțiuni juridice, care ar conduce la sancționarea celor care au încălcat legea și drepturile altor oameni prin construcții ilegale, copaci tăiați fără certificate de sustenabilitate, perceperea unor taxe ilegale etc. Protestele sunt și ele forme de presiune asupra oponentului/oponenților, însă trebuie să ținem cont că impresie face numărul participanților la protest. Și dacă avem puțini oameni care vin să ne susțină, atunci e necesar ca protestul să fie organizat într-o măsură cât mai creativă și originală, pentru ca acesta să aibă efect. Și să nu uităm de efectul atragerii unor formatori de opinie, atenția presei, celebrități ș.a.m.d.

Pașii unei campanii vizează nu doar elementul strategic, întrucât trebuie să ținem cont și de resursele necesare desfășurării campaniei (chestiuni legate de finanțare, componența cantitativă a echipei, timpul, abilitățile și atenția membrilor acesteia), desfășurarea propriu-zisă a campaniei (chestiuni legate de planul de acțiune, sau altfel spus, întocmirea unui calendar presupunând activitățile care vor fi organizate, peridiocitatea acestora, însemnarea unor evenimente importante de care depinde evoluția ulterioară a lucrurilor) și aspectul de comunicare, care nu e mai puțin important decât toate celelalte. Din momentul deciziei de a lansa o campanie, eforturile noastre trebuie să vizeze impactul mediatic al acesteia. S-ar părea că trebuie să ne întrebăm în ce măsură sunt denaturate calitatea și semnificația mesajelor noastre în timp ce sunt difuzate prin canalele media. Jurnaliștii și formatorii de opinie ne vor ajuta să creștem numărul celor care ne susțin, prin formularea unor mesaje clare și opinii argumentate.

Concluzie

Campania socială joacă rolul de motor în transformarea socială. Prin coeziunea și mobilizarea unor oameni diferiți ca experiență de viață și viziune asupra lumii întru combaterea unor nedreptăți sociale care ne încalcă drepturile fundamentale, răstoarnă ordinea socială sau ne sărăcesc comunitățile prin corupție și indiferență, reușim să schimbăm realitatea socială și să re-abilităm ordinea, bunul simț și dreptatea. Implicarea participativă a cetățenilor și simțul lor pentru proiectele, evenimentele sau deciziile autorităților publice care ar putea să le dăuneze, trebuie exersate în permanență pentru a nu lâncezi. Datorită lansării unor campanii, ne angrenăm să ieșim din formalismul civic caracteristic populației autohtone și ne cultivăm simțul civic pentru combaterea lucrurilor ce nu merg bine sau cu totul prost.

Text: Cristina Railean

Un gând despre „Cum se planifică și organizează o campanie?

  1. Pingback: [Video] Planificarea și organizarea unei campanii, cu Tudor Brădățan | COMUNITĂȚI ACTIVE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s