Cronică de la seminarul despre parteneriate civice, mobilizare comunitară și acțiunile de monitorizare a autorităților

22090019_356005598188299_6731775938490224329_nLa 30 septembrie 2017, Vitalie Voznoi a ținut un seminar despre societatea civilă, metodele de lucru ale ONG-urilor, necesitatea constituirii coalițiilor între diferiți reprezentanți ai societății civile și monitorizarea eficientă atât a autorităților publice locale, cât și a celor centrale. Seminarul a fost întitulat „Activismul civic și mobilizarea comunităților locale în monitorizarea APL”, structurat în trei părți distinctive, pornind de la descrierea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și definirea societății civile.

Pentru înțelegerea corectă a ceea ce presupune activismul civic, este necesară conștientizarea drepturilor cetățenești. Cele fundamentale se referă la dreptul la viață, libertate, siguranța persoanei, a domiciliului, libertatea circulației și convingerilor, etc., iar cele civile presupun accesul la informație, libertatea de întrunire pașnică, secretul corespondenței și taina convorbirilor telefonice, dreptul la recurs în instanță și consultare juridică gratuită. În același timp, trebuie să ne dăm seama de distincția esențială între drepturile noastre ca cetățeni și drepturile funcționarilor publici. Dacă cetățenii au dreptul să facă tot ceea ce nu contravine legislației în vigoare, funcționarii publici trebuie să facă doar ceea ce legislația permite.

Societatea civilă funcționează ca garant al respectării drepturilor omului, vizând ansamblul relațiilor sociale dincolo de structurile guvernamentale și cele comerciale. Aceasta este compusă din ONG-uri, platforme civice, inițiative, proiecte, asocieri și întruniri cetățenești. Dezvoltarea societății civile este interconectată cu consolidarea statului de drept și interpretarea actorilor sociali ca parteneri egali în interacțiunea socială.

22195439_356005588188300_5556849082232387444_nONG-urile ca asociații ale cetățenilor ce se ocupă cu identificarea și soluționarea unor probleme sociale, propunând proiecte pentru dezvoltarea comunitară și nu numai, se caracterizează prin misiunea și obiectivele ce le ghidează în permanență activitățile. Tiparul metodelor de acțiune a acestora influențează impactul activităților pe care le organizează și le desfășoară. Astfel, ONG-urile își pot asuma rolul informării, expertizei, managementului cazurilor, a riscurilor, pot lucra întru modificarea legislației, în cadrul național și/sau internațional.

Sunt câteva condiții importante pentru ca ONG-urile să fie apreciate pozitiv.  În primul rând, deschiderea pentru posibilitatea stabilirii parteneriatelor este întotdeauna lăudată. Condiția esențială pentru instituirea unei asistențe reciproce a membrilor sau echipelor a două sau mai multe asociații obștești este eficiența acțiunilor, profesionalismul persoanelor angajate, varietatea domeniilor de interes și a metodelor de lucru și nu în ultimul timp, non-partizanatul politic, ce joacă un rol prioritar pentru câștigarea încrederii și promisiunea sprijinului în vederea realizării idealurilor comune.

Echipa este creată din membri-complici unul cu celălalt, având nu doar țeluri și interese comune, ci și o viziune de ansamblu, valori și metode față de care toți își exprimă acordul. O echipă este formată din lider, lider-adjunct, specialiști și experți în domeniile de interes ale asociației, finanțatori și voluntari, împreună îndeplinind sarcinile și activitățile proiectului pe care l-au gândit întru asigurarea drepturilor și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În cadrul acesteia, rolurile sunt distribuite pentru realizarea eficientă a sarcinilor, nivelul de complexitate a acestora modificându-se, în virtutea aproprierii unor noi domenii de investigație.

Cooperarea între echipe este posibilă în cazul identificării gradului zero ca punct de plecare pentru stabilirea parteneriatului. Acest grad zero vizează atât elementul comun al tematicii intereselor, cât și similaritatea direcției dezvoltării ulterioare a acestor interese. Totodată, fiecare echipă trebuie să fie pregătită pentru oferirea suportului informațional în legătură cu resursele, abordarea și timpul de care dispune, oferind feedback-ul necesar în vederea acordului asupra activităților individuale, evitând neînțelegerile.

22089939_356005684854957_3453831991236331073_nMetoda lucrativă de monitorizare și-o poate însuși orice cetățean sau echipă care este înzestrat(ă) cu abilitățile cognitive necesare înregistrării și analizei acelor parametri ce descriu comportamentul sau situația obiectului ales pentru supraveghere. Autoritățile monitorizate pot fi autoritățile publice locale sau cele centrale. Asupra acestor din urmă, controlul poate fi exercitat prin participarea la comisiile de pe lângă ministere, accesul la ședințe fiind liber. Monitorizarea autorităților publice centrale, prin constituirea unor platforme civice, poate condiționa elaborarea unor strategii de dezvoltare a societății civile, propice promovării valorilor democratice. Pentru o monitorizare eficientă, enumerăm următoarele: deținerea unor cunoștințe primare în domeniu, resurse umane, cunoașterea metodologiei monitorizării, atragerea și menținerea unor informatori stabili și stăpânirea logisticii pentru valorificarea rezultatelor documentate. În acest sens, folositor poate fi faptul urmăririi site-urilor de investigație, sesizarea organelor însărcinate cu controlul autorităților, recunoașterea funcționarilor publici loiali și translarea online pentru fixarea abuzurilor și ilegalităților constatate.

Partea aplicativă a seminarului a constat în a deprinde aprecierea ONG-urilor pe care le cunoaștem, în dependență de misiunea, valorile, metodele de lucru și eficiența rezultatelor, exercițiu în baza unui tabel de date. Totodată, am fost puși în fața sarcinii de a ne evalua abilitățile prin prisma capacității de scriere a petițiilor, nivelului de cunoaștere a calculatorului, coordonării proiectelor, interacțiunii cu finanțatorii, mass-media, funcționarii publici, capacitatea interpretării legislației. Acest exercițiu a facilitat îndeplinirea unei alte sarcini practice, jocul presupunând crearea ipotetică a coalițiilor, ceea ce a determinat apariția unor idei cu referire la inițiativa unor cantine sociale dotate cu cabinete de psihologi, reluarea proiectului dezbaterilor urbane pentru discutarea unor probleme de interes public, dezbateri în jurul majorării prețului pentru o călătorie în transportul public ș.a.m.d.

Text: Cristina Railean

2 gânduri despre „Cronică de la seminarul despre parteneriate civice, mobilizare comunitară și acțiunile de monitorizare a autorităților

  1. Pingback: Tutorial: Exercițiu de activism civic | COMUNITĂȚI ACTIVE

  2. Pingback: Гражданский активизм и мобилизация местных сообществ – с Виталием Возным | COMUNITĂȚI ACTIVE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s