Inițiativa locală din s. Cazaclia

DSCF0363_editedsOrganizarea comunitară locală din Republica Moldova este la o etapă începătoare, însă cu eforturi și ajutor din partea unor ONG-uri locale se încearcă dezvoltarea unor inițiative care aplică, în mediul moldovenesc, metodele ce au funcționat în alte părți.

În s. Cazaclia, din Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia, de câțiva ani activează un grup de inițiativă format din membrii unui ansamblu folcloric din localitate. Duminică, 5 iunie 2016, am fost într-o vizită de serviciu pentru a face cunoștință cu membrii inițiativei și comunitatea din sat, care lucrează la reamenajarea parcului din centrul localității.
Se știe că organizarea comunitară este un lucru ce necesită mult timp și devotament, conlucrare cu autoritățile, parteneriat cu ONG-uri, scrierea proiectelor pentru a câștiga finanțare, și nu în ultimul rând lucrul în teren care de la prima vedere pare a fi unul simplu, însă în realitate necesită multă răbdare și flexibilitate.

Liderul inițiativei doamna Pelagheia Cioban, cetățean activ din localitate, membră a ansamblului folcloric, participă la diverse cursuri de instruire, organizează evenimente culturale, și chiar dacă este pensionară vârsta nu o împiedică să cerceteze noi posibilități, motivând locuitorii să participe la întrunirile unde sunt discutate probleme ale spațiului public din sat. Descoperind că în Cazaclia nu este un loc special amenajat unde s-ar putea întâlni localnicii pentru a petrece timpul, doamna Pelagheia Cioban împreună cu colegele de breaslă au pornit un proiect de reamenajare a parcului abandonat.

Inițial grupul de inițiativă s-a confruntat cu un șir de probleme atât de ordin financiar cât și de ordin organizatoric. După primii pași de activitate, ei s-au adresat către autoritățile locale care le-au susținut ideea, după ce au creat și un parteneriat cu organizația non-guvernamentală ”Ograda Noastră” care i-au ajutat cu suport teoretic, dar și financiar. Echipa de la ”Ograda Noastră” a efectuat vizite și întâlniri cu locuitorii activi ai comunității și persoanele interesate pentru formarea unei platforme ce urma să implice locuitorii la participare comunitară.

În urma vizitării localității Cazaclia, doamna Pelagheia Cioban ne-a făcut o excursie în parc, prezentând realizările, și anume, instalarea unor bănci noi, crearea a două terenuri sportive de fotbal și volei unde se organizează diverse competiții sportive, un restaurant pentru copii unde se întrunesc cetățenii la evenimente însemnate pentru comunitate. De asemenea în parc au fost instalate două mese pentru odihnă, una de către veteranii sportivi și alta de veteranii din Cernobîl.

Un succes impresionant este faptul că deși fondurile sunt limitate, inițiativa a reușit crearea unui loc de muncă plătit – un îngrijitor al parcului care are grijă de întreținerea parcului. Pe viitor, se planifică îngrădirea parcului pentru împiedicarea accesul animalelor și păsărilor care murdăresc teritoriul, la fel și pavarea aleilor din acest spațiu verde. Locuitorii satului Cazaclia sunt foarte prietenoși și deschiși spre comunicare. Când a fost nevoie de salubrizare, în ajutor au venit locuitorii și elevii voluntari, care au curățat parcul și sădit circa 100 de copaci. Autoritățile locale, instituțiile de învățământ, locuitorii și membrii inițiativei conlucrează cu succes pentru a face acest parc mai viu, scopul primordial fiind amenajarea unui spațiu verde în care să se poată întâlni comunitatea pentru a petrece timpul frumos. Un exemplu de succes atât pentru locuitorii capitalei, cât și pentru întreaga țară în general.

(articol din buletinul spațiului public)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s