Identificarea și colectarea resurselor pentru inițiativele civice – seminar cu Vitalie Sprînceană

afiș-final-2-webA.O. Oberliht, lansează apelul de participare la al doilea seminar din cadrul proiectului ”Comunități active pentru democrație participativă în oraș”.

De această dată seminarul va fi condus de sociologul/activistul civic Vitalie Sprânceană, cu titlul seminarului ”Identificarea și colectarea resurselor pentru inițiativele civice”.

Evenimentul se va desfășura pe data de 2 septembrie începând cu ora 10:00 – până la 15:30. Pentru a participa la seminar, vă rugăm să completați formularul de înregistrare (https://goo.gl/forms/TuwuWNdRVn8ipa0Q2) și să confirmați prezența, data limită de înscriere la seminar este 30 august.

Locul desfășurării evenimentului: Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148, et.1, Sala Mare.

 

Despre seminar:

Fiecare campanie, acțiune de moment sau proiect pe termen lung necesită resurse pentru realizare  și implementare. Acestea nu înseamnă neapărat doar finanțări generoase din afară sau din interior (granturi, alocații etc) ci uneori se găsesc ușor în cadrul comunității: abilitatea de a face anumite lucruri (traduce, scrie texte), anumită expertiză (ex. competențe juridice sau tehnice), timp etc.

Altfel spus, resursele pot fi materiale (bani, echipament), de expertiză (cunoaștere), logistice, de abilități. Resursele pot fi uneori găsite chiar în interiorul comunității iar alteori trebuie colectate în afara ei.

Capacitatea de a identifica și colecta resurse din interiorul și din afara comunității permite campaniilor și inițiativelor să crească, să se dezvolte și să-și atingă scopurile.

Resursele aduc, pentru grupuri, inițiative și campanii, posibilitatea de a, de a  căpăta vizibilitate, de a atrage noi aliați și actori, de a asigura durabilitate efortului, contracta servicii și expertiză care lipsește în comunitate..  

În cadrul acestui seminar participanții vor învăța:

  • să identifice și să colecteze resurse (materiale, de cunoaștere și expertiză) în cadrul comunității.
  • să colecteze resurse și fonduri la nivel local și național (campanii crowdfunding, crowdsourcing, sponsorizări etc).
  • să identifice resurse publice locale disponibile (bugetarea participativă, mecanismul 2 %, granturi și programe de finanțare naționale – Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Ministerul Ecologiei, Direcția Cultură a mun. Chișinău)
  • să identifice alte resurse locale și internaționale (Robert Bosch Stiftung, Fundația Culturală Europeană, Fundația Est-Europeană etc.)

Glosar:

Bugetare participativă – este un mecanism decizional prin care cetățenii discută și negociază distribuția resurselor publice. Datorită progamelor de bugetare participativă cetățenii au posibilitatea să decidă unde și cum vor fi folosite aceste resurse (pentru o discuție a principiilor B.P. vezi: http://urbana.md/bugetare-participativa/ )

B.P. este implementată, cu începere din anul 2017, și în mun. Chișinău (cu un buget de 1 mln lei, care urmează a fi crescut în 2018 pînă la 3 milioane lei). Mai multă info: http://chisinau.md/slidepageview.php?l=ro&idc=773&t=/Bugetul-civil-Chiinau/

Crowdfunding (multifinanțare) – este o tehnică de finanțare a proiectelor folosind resurse online (forumuri, platforme de socializare etc.) desprinsă din crowdsourcing. La baza ei stă ideea a apela la o comunitate ca un potențial finanțator pentru a dezvolta un produs (detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding .

Crowdsourcing – înseamnă externalizarea unui serviciu, nu către un contractor sau un colaborator, ci către un grup de specialiști sau o comunitate, sub forma unei competiții (detalii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Crowdsourcing

Mecanismul 2 % – Mecanismul de desemnare procentuală (numit și mecanismul 2%) este o modalitate indirectă prin care statul susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale și a cultelor. Statul renunţă la 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi permite acestora să decidă cine va beneficia de această sumă. Începând cu 2017, mecanismul 2 % este implementat și în Moldova (detalii: http://crjm.org/legea-2-pe-intelesul-tuturor/)

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne scrieți la adresa de email COMUNITATI.ACTIVE@GMAIL.COM

Sergiu Bejenari, Director de Proiect, AO ATA OBERLIHT, Tel: 069290192
Lilia Nenescu, Coordonator de Proiect, AO ATA OBERLIHT, Tel: 078848749

 

 

Un gând despre „Identificarea și colectarea resurselor pentru inițiativele civice – seminar cu Vitalie Sprînceană

  1. Pingback: Comunități active pentru democrație participativă în oraș – Identificarea și colectarea resurselor pentru inițiativele civice – seminar cu Vitalie Sprînceană (Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu, 2 septembrie 2017) » oberliht.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s